Samtidigt i cockpit...

Karrl hade satt sig i den gröna förstepilotsstolen som lämnade en hel del att önska när det kom till bekvämlighet. I knäet hade han en tjock pärm med blå rygg som han frenetiskt bläddrade i och växlade mellan att klia sig i håret och mumla knappt ohörbara ord. "Jaha... Var hittar vi kartan. Här har vi något. Nej... Aha... Kanske under navigation, navigering... Här har vi något..." Han lutade sig åt sidan och lade fingret på en knapp. Dubbelkollade i pärmen och tryckte sedan till. Med ett stilla zurr lyste skärmen upp i blått och stjärnor, interstellära rutter, satellitbanor och en massa annat relevant gjorde sin närvaro tydliga. "Yes! Vart var det nu vi skulle? Os? Ojs? Uos? Uos-systemet var det... Var hittar jag nu det?" Hans långsamma tankeprocess avbröts av ett knackande på slussen. Han lade ner pärmen och ropade "Kom in!".

Berg tittade in genom dörren. "Hur går det?" Karrl pekade på skärmen. "Det är ett något föråldrat system men jag får rätt på det. Vilken astrogationskarta ska vi gå efter? Vet du?" Kyfax lade hakan i ett grepp mellan pekfinger och tumme och funderade ett litet tag. "Är det nåt fel på den?" Han pekade på den blålysande skärmen. "Nej, inte direkt men..." "Nej men använd den då. Det gör väl inget. Det är ju inte direkt som om stjärnorna flyttar på sig väl." Det sista mer ett konstaterande än en fråga.

Karrl nickade. "Okej. Ska bara lägga in en sökning efter Uos-systemet och låta datorn lägga upp en rutt. Sen är det klart för avfärd." Berg log. "Skitbra. Hur lång tid tar resan?" "Det beror på. Rutten är inte uträknad och vi flyger förmodligen inte i maxhastighet hela vägen. Det blir nog för påfrestande för Saga." "Ja hur fort flyger skorven?" Berg hade inte ägnat det en tanke innan. "Om det som står i datorn stämmer och den där Ringo fixat till motorn till det skick han påstår så har vi en maxhastighet på L/2 i nollatmosfär." Berg tittade tomögt på honom. "Ell-på-två?" Karrl himlade överlägset med ögonen och förklarade sedan som om han förklarade för ett barn. "Du vet att ljusets hastighet är 299 792 458 meter i sekunden." Kyfax skakade på huvudet. "Vem vet sånt?" "Många. Lyssna nu. L/2 är hälften av det. Alltså kan vi, om allt står rätt till flyga 149 896 229 meter i sekunden. I alla fall en kort tid. Och bara om vi är ute i rymden."

Nu hade Berg stora ögon. "Wow! Vad blir det i kilometer i timmen?" Karrl såg ut att tänka ett tag. "I runda slängar 1 080 000 km/h. Kan du gå nu? Inget illa ment men jag vill fortsätta med det här." Berg nickade och vände och gick.

Karrl Stilig plockade återigen upp pärmen med blå rygg. "Ska vi seeee... Sök... Sökning... Rutter.... Hmmm..."

Kommentarer
Postat av: Jens

En fundering: Om man planerar att accelerera till halva ljusets hastighet, hur många dagar måste man då ta i anspråk för att inte skeppet (och besättningen) ska krossas av G-krafterna?

2009-01-22 @ 18:25:19
URL: http://monstertomten.blogg.se/
Postat av: Dilan Amin

hejhej :)

Haft en bra dag?



Kram.

/ www.mramin.blogg.se



2009-01-22 @ 18:31:17
URL: http://mramin.blogg.se/
Postat av: Kent

Ja det kan man ju fråga sig, eller hur. Som tur är är skeppet Saga utrustat med just en accelerationsdivertor och en bra sköld som hindrar att detta sker. Annars hade det ju varit ett olyckligt slut.

2009-01-22 @ 18:34:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0