Men sköldarna håller i alla fall

Wixixe-Gmeol återvände på kvällen med stellarpass till Hans och Ringo och efter en snabb retinascan så var de giltiga. Ludd låg utmattad i soffan i rek-rummet efter dagens dyster mot vad han misstänkte var byråkratins essens förkroppsligad. Han hade trott det skulle räcka med att skicka över en kopia av kvittona till lastförankringshakarna, men åh så fel han hade haft. Tullinspektör Yeor-ahn hade återvänt för att se till så de installerades korrekt eftersom instruktionerna var... Hur var det nu han hade sagt det? "Svåra att förstå om man inte gjort det innan. Men jag har kunskapen." Jovisst... Ludd hade stått och tittat på när inspektören genomfört den mest omständiga installation av något som bara skulle fästas med fyra focimuttrar. Men nu var det över. Alla hade pass, alla var här, snart var det middag och han hade en kall öl i handen och på radion i rek-rummmet spelades klassiker från hans ungdom innan han fastnade på vattenverket.

Allt var lugnt och fint. Allt skulle bli bra.

"Vi kan inte sticka såhär!" Ludd öppnade ögonen till ljudet av Gideon Junders vrålande. "Har ni ingen koll eller?" Det kom ifrån vapenrummet under cockpit. Berg var tydligen där. "Vad? Vad är problemet? Jag ser inga problem." Ludd reste sig och började skynda dit. Hans och Ringo satt och spelade kort och började nyfikna sakta gå efter. "Vapensystemet är helt åt helvete! Blir vi anfallna är vi kokta!" "Så illa kan det inte vara Gideon." Ludd kom nu fram med andan i halsen. "Vad är det frågan om?" Gideon vände sig mot honom med vild anklagande blick. "Vapensystemen är körda!" Började han skrika. Ludd avbröt honom barskt. "Jag förstår dig bättre om du talar med sans Junder!" Detta hade tydligen effekt. Gideon intog en mer avslappnande hållning.

"Det är bara babord kanon som fungerar Oberon. Den andra är trasig och går inte att reparera utan reservdelar. Hur många vet jag inte än." "Okej." Ludd hade inte testat kanonerna. Hur gör man det i en rymdhamn? "Och det är inte allt. Vi har arton Batt-mag kvar och laddaren är också trasig. Hur trasig vet jag dock inte än." Ludd kliade sig på hakan. "Och sköldarna?" Gideon himlade med ögonen. "Ja som tur är är sköldarna i bra skick, men allvarligt... Vi har ingenting att ge tillbaka med." Berg lade sig åter igen in i diskussionen. "Varför skulle någon skjuta på oss? Och du sade vi hade arton magasin ju. Dessutom... Vad ska vi med två kanoner. Du är ju bara en. Eller kan du använda båda samtidigt?" Gideon gav honom det onda ögat. "Far åt helvete Kyfax! Blir vi anfallna har vi slut på ammo efter max nån timme. Dessutom... Jag tänkte att du skulle sköta den andra kanonen eftersom du inte verkar ha någon annan funktion här på skeppet!"

"Ja vad är din funktion egentligen Berg?" Det var Ringo som undrade bakom Ludds rygg. "Alla har sin funktion utom du verkar det som." Berg tittade på honom. "Det är inte det vi pratar om nu Ringo." Ludd höjde händerna och alla tystnade. "Såhär ser jag på situationen. Vi har en kanon och en skytt än så länge. Det tar ett tag för oss att ta oss ut i rymd bortom de kontrollerade kvadranterna så vi har gott om tid på oss att tjäna ihop pengar att reparera kanon och magladdaren innan vi blir för beroende av ett optimalt fungerande vapensystem. Så länge våra sköldar håller så springer vi. Så får det bli. Jag är trött på att vänta på att komma iväg och jag har inga mer pengar att spendera, så om ingen har något vettigt att tillägga är det såhär det ser ut."

Alla var tysta. De nickade och Ludd trängde sig bakåt igen, förbi Ringo och Hans och satte sig i soffan igen. Det var hälften kvar av hans öl. "Ahh, halvfull..." Sen lutade han sig tillbaka och med tankar som lät mer tveksamma än för fem minuter sen tänkte han: Allt kommer bli bra. Allt är bara finfint.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0